Császárfa ültetése

Császárfa ültetése
4.56 (91.11%) 9 szavazat

Császárfa ültetése, de hogyan?

császárfa ültetése
császárfa ültetése

A telepítés minősége egy életre meghatározza a fa növekedési intenzitását, a gondos előkészítést meghálálja a császárfánk a későbbiekben. Talajfúróval, lyukfúróval esetleg kézi erővel ültetőgödröt kell készítenünk 60-80 cm mélységig ami 20-40 cm átmérőjű legyen.

A gödör aljába szerves trágyát illetve műtrágya (nitrogén, kálium, foszfor) kerül. Ezt követően feltöltjük laza tápdús földdel és a tetejébe ültetjük be császárfánkat. Mindig érett trágyát használjunk, amely ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel. Keverjünk talajfertőtlenítőt a földbe, hogy lótücsök, pajor és egyéb kártevők okozta károsodást elkerüljük a fiatal, új gyökérzeten. Kérjük ki növényvédős segítségét a megfelelő talajfertőtlenítő vásárlásakor.

Homokos talajnál a vízmegtartó képesség növelése érdekében jelentős mennyiségű érett komposztot kell a furatba juttatnunk. Célszerű hidrogél 1-1.5 dkg keverése a gyökér köré. A kötöttebb talajokon pedig a vízelzáródást és a fácska megfulladását kell megakadályoznunk a talaj fellazításával, részleges cseréjével. A homokos talajnak nagyobb a vízáteresztő képessége, ezért több öntözést igényel, emellett a lazább szerkezetű közegben a gyökérzet és a talaj kapcsolat nem megfelelő, amely a fejlődését gátolhatja.

Ültetésnél általános szabályként a talaj tömörítését alapos beiszapolással segíthetjük. A beiszapolást minden császárfa ültetésnél és minden típusú talaj fajtánál végezzük el. Ez jobb megeredést , begyökerezést eredményez. Beiszapolásra nedves talajban való ültetésnél is szükség van.

Császárfa ültetése ősszel – öntözés szabályai

Az ültetést követő időszakban a csemetéket csak mérsékelten öntözzük, a talaj éppen csak nedves legyen, a gyökér képződés és a hajtások beindulásáig. A túlzott és állandó öntözés a gyökér rothadásához vezethet. Tartsuk be!

Az első évben, míg el nem éri a talajvízszintet öntözni kell, csapadék függvényében. Tápanyagban szegény (homok, agyag, szik stb.), a gyorsabb és minőségibb növekedést , műtrágya illetve érett szerves trágya használatával biztosítsuk. Fontos, hogy a szerves trágya ne érintkezzen közvetlenül a gyökérrel, szerves trágya alkalmazásakor keverjünk a földbe talajfertőtlenítőt.

A lágyszárú zöld palánták tavasztól a fagyok elmúltával, július közepéig ültethetők. A fiatal palánták már az ültetést követően rendszeres és bőséges öntözést igényelnek.

A fásszárú csemeték telepítése ősztől – télen is a tartósan fagymentes időszakban -tavaszig a vegetáció elindulásáig lehetséges. A csemeték gyökere télen is erősödik.

Az 1 éves, fás szárú császárfa csemete ültetése

A szabad gyökerű császárfa csemetéket 20-30 cm-es szárral szállítják. Ősszel – télvégén és kora tavasszal (március-május végéig) ezzel a szár magassággal ültetjük el a császárfa csemetéket. A gyöktörzs felett 2 cm szárrész kerüljön a földbe , a többi szárrész a föld felett marad. Ne száradjon ki a növény!

Tavasszal a rügy pattanás után időjárás függvényeként a szárat tőben, a talaj szint magasságban, esetleg maximum 1 cm-re felette visszavágjuk. FONTOS! A visszavágott szárrész ne legyen ennél nagyobb , mert az új csak így tud szépen ráforrni a régi tőre.

Az április végi- májusi telepítésnél már visszavágott állapotban kerüljön a facsemete a földbe. A visszavágás fontos a gyökérzet maximális növekedéséhez, erőteljes, szép egyenes törzs eléréséhez. A tavaszi fagyok elmúltával, egy sarjat, a legerősebbet meghagyunk a többit eltávolítjuk.

Császárfa ültetése

Utak mellett egy sorban, egymástól 4-5 méter távolságra érdemes ültetni őket, a későbbi növekedési méretek figyelembe vételével.

Az ültetési mennyiséget hektáronként, a faanyag felhasználás módja határozza meg:

  • császárfa ültetése biomasszának
  • császárfa ültetése rönkfa hasznosításnak, kiváló épületfa, bútorfa, tűzifa
  • császárfa ültetése méhészet céljából, kiváló mézelő fajta

A sűrűbb telepítésnél a 4-5. évben minden 2. fát /sakktábla szerűen/ tarra vághatjuk.

  • 4 x 4 m ültetés esetén 625 db fa / hektár
  • 5 x 4 m, ültetés esetén 500 db fa / hektár
  • 5 x 5 m ültetés esetén 400 db fa / hektár

császárfa gondozása                                                                                                                                                  császárfa ára