Császárfa szaporítása

Császárfa szaporítása
4.4 (88%) 10 szavazat

Császárfa szaporítása

Amennyiben valakinek már nagy, magot érlelő fája van, akkor felesleges külön magot vetnie, mert az elhullajtott magokból itt- ott ki fog kelni néhány példány.

De ha valaki magot kap szaporításra, akkor a következőt ajánlom:
Saját tapasztalatom mindössze annyi, hogy egyszer, még mikor nem volt fám, így csináltam: Tavasszal, március-áprilisban ,cserépbe és hidegágyba magot vetettem. Május-júniusban ritkítottam ill. palántáztam. Az első évben minden növényt a hidegágyba hagytam télre, a cserepet is a hidegágyba tettem, ahol gond nélkül áttelelt. A következő évben, tavasszal már az eredeti helyére lehet ültetni.A visszafagyott növények is kihajtanak, sőt még erősebben is hajthatnak.Ha valakit érdekelne a mag, akkor azt időben, legkésőbb október-novemberben kell jeleznie. Egy ekkora fának mint az enyém, rengeteg magja van, csupán a begyűjtése igényel munkát…
A császárfáról még…
Nem őshonos hazánkban, ezért túlszaporítása nem indokolt. Különösen nem, lakott területeken. A nagy fának millió apró magja is lehet, amivel úgymond szemetel. A szél nagy távolságba elhordja. A széthordott magokból azonban csak ritkán kel ki növény, mert a föld felszínén maradnak és 99,9 % -ban elpusztulnak. A hidegágyba vetett magok viszont nagyon jó százalékban kikelnek.
Ipari felhasználásra történő szaporításáról még nem tudok, de a fa tulajdonságait ismerve, rövid idő alatt lehet tűzifának kitermelni/ 10-20 év/. Betegségeknek ellenálló puha fája van. A kivágott fa össze fűrészelve 1-2 évig is nedves marad. A rakatba rakott fa is kihajt, mint a fűzfa.
A facsemete olyan gyorsan növekszik, hogy átültetése nagy mennyiségben a 2. évtől már nem ajánlott, mert kimondottan munkaigényes lesz.

Császárfa ára