Császárfa gondozása

Császárfa gondozása
4.43 (88.57%) 14 szavazat

Császárfa gondozása – Az első két év a meghatározó

császárfa gondozása
császárfa gondozása

Amennyiben egyenes, ág nélküli törzseket szeretnénk nevelni, amik a 8 méteres hosszt is elérhetik nagy hangsúlyt kell fektetni a hónaljhajtások eltávolítására. Első lépésként válasszuk ki a császárfa tövek legerősebb oldalhajtását mikor már elérték a 15-20 cm méretet, ekkor vágjuk le a többit a törzshöz közel. Ebből az erős hajtásból lesz a jövőbeli fánk.

A császárfa növekedésének első évében kell elkezdeni a törzs kialakítását, a  levélhónaljakból kinövő oldalhajtásokat 5-10 cm méretnél levágjuk. Ezt a folyamatot 6-8 hetenként elvégezzük.

A császárfa növekedése során vágjuk le a fa alsó 1/3-ban lévő leveleket kb. 5 cm-re a törzstől (a levélszárakat nem törjük le, mert az maradandó károsodást okozhat a törzsön).
Megjegyzés: Mivel eddigi tapasztaltunk szerint sokan túlzottan is “felnyírták” a fák alsó leveleit, a legbiztonságosabb az, ha csak az alsóbb leveleket vágjuk le, amikor ezek a levelek elkezdenek száradni.

Az év végére 2,5-4 méter magas egyenes fatörzseink lesznek így. Ha valamilyen oknál fogva a törzs nem érné el a 2 méteres magasságot, akkor a törzset újra vissza kell majd vágni következő év tavaszán ,hogy elérjük a nyolcadik évben elvárható fatörzsméretet. Ekkor a fa nem nulláról kezd, hanem nagyon erőteljesen fog nőni a már megerősödött gyökérzetnek köszönhetően.

Császárfa gondozása – öntözés

Az első és a második évben igen fontos az császárfa öntözése. A második év után a gyökérrendszer már elégé megerősödik és eléri a víztároló rétegeket, ilyenkor már az öntözés nem létszükséglet.
A csapadék utánpótlása legegyszerűbben csöpögtető öntöző rendszerrel biztosítható. Egy fiatal fának kb. heti 60 liter vízre van szüksége, és ezt száraz időjárás esetén is meg kell oldani. Amennyiben nem telepítünk öntözőrendszert, akkor ez heti egy-két alkalommal árasztás szerű öntözéssel is biztosítani lehet.

Császárfa gondozása – gyommentesítés

Az első két évben a gyomnövények irtása is fontos. A gyomok kiirtását mezőgazdasági gyomirtóval, géppel vagy kéziszerszámmal lehet elvégezni (az területünk nagyságától függően). Tavasszal és kora nyáron néhány rovar kártevő, különösen hernyók jelenhetnek meg a császárfákon, ez azonban nem jelent nagy problémát, szükség szerint az ismert növényvédőszerekkel védekezzünk ellenük. A biztonsági előírásokat mindig tartsuk be.

Császárfáinknak az első évben el kellett érniük a min. 2 métert vagy attól nagyobb magasságot. Kedvező talajadottságok és a szakértő gondoskodás mellett a növekedés ezt jóval meg is haladhatja.

Császárfa gondozása – törzs kialakítása

Nagyon fontos, hogy most mit csinálunk annak érdekében, hogy egy szép sima törzset kapjunk hosszú távon. Amikor ezek a zsenge ágak néhány centiméteresre nőnek, egyszerűen húzzuk végig kezünket a törzsön és pattintsuk le mindet a felső kettő kivételével, amelyek közül az erősebb hajtást fogjuk meghagyni és ez fogja alkotni felfelé növő fatörzsünket. Az első évben nőtt fatörzs folytatódik a második éves fatörzsben, de ez el fog tűnni fokozatosan. Az év folyamán a törzsön esetleg kinövő hajtásokat rendszeresen távolítsuk el. Lényegében ennyi a teendőnk a második évben tavasszal és az év folyamán.

Ügyelni kell, hogy ne metsszünk túl mélyen a csúcs levágásakor a fába, hogy a vágás nyoma szépen beforrhasson. Ha nem akarjuk a fa csúcsát levágni 45 fokos szögben, akkor egyszerűen meghagyhatjuk a csúcson lévő erősebb hajtást. Ekkor ebből a hajtásból fog császárfánk további törzse kifejlődni és szépen ki fog egyenesedni, ahogy a fa felfelé nő, és a fa kicsi hegyes csúcsa le fog száradni az év végére.

Ha fánk nem érte el a 2-2,5 méter magasságot az első év végére, a tőből való visszavágás. Ilyenkor a már megerősödött gyökérzetnek köszönhetően fánk a következő év végére 3-5 méteres magasságúra nő. A tőből való visszavágást természetesen tavasszal kell elvégezni a fagyok elmúltával.

Császárfa gondozása – díszfa kialakítása

Ha a császárfát díszfának szeretnénk nevelni, akkor tetszés szerint alakíthatjuk koronáját. Alakíthatjuk már az első évben úgy, hogy kettő vagy több törzse legyen fánknak a talajtól indulva. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy egy vezérhajtás helyet kettőt vagy hármat hagyunk meg. Azonban a leggyakoribb hogy egy egyenes törzset nevelünk, amely kb. 2 méter magasságban kezdődő koronával. A későbbi koronát egyszerűen a törzsön megjelenő levélhónaljakból kinövő ághajtások meghagyásával tetszés szerint formázhatjuk meg a megfelelő magasságban elindítva őket. Ahol nem akarunk ágakat, ott csak le kell vágni vagy ki kell törni a hónaljhajtásokat. Bárki egy kis kreativitással megalkothatja a számára legmegfelelőbb szép fakoronát.

Császárfa ára